BESLENME DOSTU OKUL

Şbt

Coronavirus'lar (CoV), soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Ağır Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıklara kadar çeşitli hastalıklara neden olan büyük bir virüs ailesidir.

Coronavirus'lar zoonotik olup, hayvanlardan bulaşarak insanlarda hastalık yapabilir. Detaylı araştırmalar sonucunda, SARS-CoV'un misk kedilerinden, MERS-CoV'un ise tek hörgüçlü develerden insanlara bulaştığı ortaya çıkmıştır. Henüz insanlara bulaşmamış olan ancak hayvanlarda saptanan birçok coronavirüs mevcuttur.

Coronavirus'ların insanlarda dolaşımda olan alt tipleri (HCoV-229E, HCoV-OC43, HCoV-NL63 ve HKU1-CoV) çoğunlukla soğuk algınlığına sebep olan virüslerdir. SARS-CoV, 21. yüzyılın ilk uluslararası sağlık acil durumu olarak 2003 yılında, daha önceden bilinmeyen bir virüs halinde ortaya çıkmış olup yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olmuştur. Yaklaşık 10 yıl sonra Coronavirus ailesinden, daha önce insan ya da hayvanlarda varlığı gösterilmemiş olan MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus) Eylül 2012'de ilk defa insanlarda Suudi Arabistan'da tanımlanmış; ancak daha sonra aslında ilk vakaların Nisan 2012'de Ürdün Zarqa'daki bir hastanede görüldüğü ortaya çıkmıştır. SARS Coronavirus'u ile uzaktan bağlantılı olmasına rağmen, yaşanmış olan SARS tecrübesinden ötürü endişe oluşturmuştur.

31 Aralık 2019'da DSÖ Çin Ülke Ofisi, Çin'in Hubei eyaletinin Wuhan şehrinde etiyolojisi bilinmeyen pnömoni vakalarını bildirmiştir. 7 Ocak 2020'de etken daha önce insanlarda tespit edilmemiş yeni bir coronavirus (2019-nCoV) olarak tanımlanmıştır.

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI

SAĞLIK BAKANLIĞININ ÇALIŞMALARINA AŞAĞIDAKİ BAĞLANTILARDAN ULAŞABİLİRSİNİZ

Ara

Beslenme Dostu Okul Projesi kapsamında okulumuz öğretmenleri tarafından sağlıklı yaşam konulu panolar oluşturuldu. Hazırlanan panolarda sağlıklı beslenme konusuna dikkat çekildi. Panoları hazırlayan Tülay ÇELEBİ öğretmenimize ve emeği geçen okulumuz çalışanlarına teşekkür ederiz.

Ara

Beslenme Dostu Okul Programı kapsamında, okulumuzda velilere yönelik seminer yapıldı.

Ara

Tutum Yatrım ve Türk Malları Haftası okulumuzda yapılan etkinliklerle kutlandı. Yapılan etkinliklerde yerli malı tüketimine ve sağlıklı beslenme konularına vurgu yapıldı. Yerli malı tüketiminin ülke ekonomisine yapacağı katkılara dikkat çekildi.

Ara

Beslenme Dostu Okul Projesi kapsamında okulumuz Türkçe Öğretmeni Gamze ALEMDAR önderliğinde 8/B sınıfı öğrencileri tarafından Sağlıklı Beslenme Sağlıklı Yaşam etkinliği düzenlendi. Sağlıklı Beslenme ve Sağlıklı Yaşam konulu slogan hazırlyan öğrencilerimiz sınıfları dolaşarak sunum yaptılar.

Ara

Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitimi kapsamında Rehber Öğretmen Rabia DOĞAN tarafından okulumuz 5.sınıf öğrencilerine bağımlılıkla mücadele eğitimi verildi. Okulumuz 5. sınıf öğrencileri, teknoloji bağımlılığı ve sağlıklı yaşam içeriğinden oluşan eğitimi ilgiyle takip ettiler. Eğitimi veren Rehber Öğretmen Rabia DOĞAN'a ve eğitimi ilgiyle takip eden öğrencilerimize teşekkür ederiz. Eğitim sunularına aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

Ara

Beslenme Dostu Okul Projesi kapsamında okulumuz Beden Eğitimi Öğretmeni Bülent ÖZDİLEK rehberliğinde düzenli olarak yürüyüş etkinlikleri düzenlenmektedir. Okul olarak Hareketli Yaşam Sağlıklı Yaşam sloganıyla yollardayız.

"Yürüyüş En İyi İlaçtır"

Hipokrat

HAREKETLİ YAŞAMIN FAYDALARI

• Kan dolaşımını hızlandırır
  • Solunumu hızlandırır
  • Dokuların kanlanmasını ve oksijenlenmesini artırır.
  • Cilde sağlıklı, canlı bir güzellik verir
  • Kalori yaktırır, yağları eritir
  • Metabolizmayı hızlandırır
  • Sağlıklı beslenme ile birlikte zayıflama sağlar
  • 30 yaşından sonra azalmaya başlayan kas kitlesini ( sarkopeni ) korur
  • Esneklik ve hareket kabiliyetini artırır
  • Denge ve koordinasyonu artırır
  • Kemikleri güçlendirir, osteoporoza karşı korur
  • Kasların insülin hormonuna hassasiyetini ( duyarlılığını ) artırır, İnsülin direncini kırar
  • Kan şeker ve insülin düzeylerini dengeler
  • Kötü kolesterol (LDL) ve trigliserit düzeyini düşürür, İyi kolesterol (HDL) düzeyini artırır
  • Beyinden "mutluluk hormonları" salgılanmasına neden olarak stres düzeyini düşürür, iyilik hali yaratır
  • Depresyona karşı korur
  • Zihinsel faaliyetleri canlı tutar
  • Tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur
  • Kalp-Damar hastalığına karşı korur
  • Kanserlere karşı koruma sağlar
  • Yaşlanmayı yavaşlatır
  • Sağlıklı ömür beklentisini artırır

Ara

Beslenme Dostu Okul Projesi kapsamında, okul çalışanlarına yönelik bilgilendirme yapıldı.